Saturday 21 April 2012

Manastirea Voronet

Manastirea Voronet a fost ridicata in anul 1488 de catre Stefan cel Mare, in timpul record chiar si pentru astazi de patru luni si jumatate. Primul staret al manastirii a fost Daniil, faimosul sihastru si duhovnic care este inmormantat aici.

In timpul lui Petru Rares, fiul lui Stefan (cu o doamna cam incerta), s-a realizat pictura exterioara. Culoarea predominanta este vestitul albastru de Voronet, care de altfel se gaseste si la celelalte manastiri pictate la exterior, in proportie putin mai mai mica. Acesta era obtinut din praf de azurit in combinatie cu o substanta neidentificata inca. Piatra de azurit nu se gaseste in tara noastra, procurarea acesteia fiind extrem de costisitoare la vremea aceea.

In 1547, in timpul lui mitropolitului Grigore Roșca (inmormantat si el in biserica), văr al lui Petru Rareș, i s-a adaugat un pridvor inchis.

 In 1785 Bucovina a fost anexata Imperiului Habsburgic, manastirea fiind abandonata, viata monahala reluandu-se abia in 1991.

Considerata cel mai reușit ansamblu al artei feudale moldovenești, Voronetul face parte din grupul bisericilor pictate din nordul Bucovinei si se gaseste pe lista patrimoniului cultural mondial, alaturi de Arbore, Moldovița, Pătrăuți, Probota, Suceava si Humor.

2 comments:

Alina said...

Frumos... imi plac mult seriile astea...

Anonymous said...

Thank you for sharing
I really like